Skrivet av: kritiskmybell | januari 19, 2009

Kvinna får hjälp mot läskmissbruk

En medelålders kvinna från Malmö bör få hjälp mot sitt Coca-Cola-missbruk på en specialklinik. Det skriver kammarrätten i en dom.

Det är klart att hon ska få hjälp om hon har problem, men vad är egentligen problemet?

Kvinnan, som är döv sedan barndomen, menar att kalorimissbruket är en följd av handikappet.

Alltså blev hon döv i sin barndom, inte vid födseln, och då började hon missbruka. Hon missbrukade inte alkohol eller droger. Utan mat och Cola.

Men vänta lite nu:

Kammarrätten skriver att hennes livshållning är ett hot mot hennes hälsa.
Socialen och länsrätten är väl införstådda med att kvinnan har stora problem, men menar att ordinarie sjukvård borde räcka som hjälp.

och vidare kan man läsa:

Specialkliniken, behandlingshemmet, har den kompetens inom dövkultur som är nödvändig för att få henne att bryta kalorimissbruket.

Det tycker även kammarrätten som skriver att det inte framkommit något i utredningen som visar att hälso- och sjukvården kan erbjuda henne den nödvändiga behandlingen med hänsyn till hennes handikapp.

Så vad är det som gör henne så unik? Att hon är döv? Ska hon få en egen special vård för att hon råkar vara döv? Jag fattar inte det här.
Vad är det som gör att döva inte kan bli fri sitt missbruk om dom gör som andra som har blivit fria från sina missbruk. Jag känner döva narkomaner som har lärt sig leva drogfria. Är mat och cola än värre ”drog” än alkohol och narkotika?
Det tror inte jag.

Det står inget om vad som har gjort att hon inte kan hålla sig ifrån sitt missbruk. Är det hon själv som har skitit i den hjälp hon har fått? Vad har hon fått för hjälp?

Det krävs lite av missbrukare också för att denne ska leva ett liv fritt från sitt missbruk. Det finns väldigt mycket hjälp att få som missbrukare, men missbrukare måste själv göra jobbet. Det kan ingen annan göra.

I mina ögon låter det bara som något ”tycka-synd-om-mig” och dåliga bortförklaringar. Det är inte mitt fel att jag missbrukar utan det beror på bla bla.

Nu känner jag inte kvinnan utan har bara läst artikeln i http://sydsvenskan.se, och artikeln här: http://sydsvenskan.se/malmo/article406792/Kvinna-far-hjalp-mot-laskmissbruk.html

Och media har en förmåga att levera en väldigt konstig ”sanning”. Undrar vad tidningen hade hittat på för ursäkt till mitt missbruk? Det var skolans fel eller vad?

Så lev som ni vill och kolla på världen med kritiska ögon…

BloggRegistret.se

Annonser

Responses

  1. Missbruksvården är faktiskt inte mycket att komma med, tex för att få en plats på ett behandlingshem krävs att du redan slutat använda vilken drog det nu handlar om. Vad ska man då med hjälp till om man redan gjort sig kvitt sitt missbruk liksom. Sen kan man ju tycka att detta är petitesser i förhållande till många andra hälsoproblem men man måste alltid utgå från den enskildes behov och då skall varken socialen eller försäkringskassan eller regeringen betvivla t.ex läkare som kanske går mot deras bedömningar och dom har sparkrav. Välfärd får kosta, ska till och med göra det. Det är sådant som skiljer Sverige från många osolidariska andra samhällssystem och som gör att vi kan finna tid att ens gnälla över banala saker som dessa. Och det bör vi försöka upprätthålla.
    -Peter – Värnhem

  2. Sedan är det ju så att dom flesta erbjuds en avgiftning innan dom kommer till ett behandlingshem, annars är det ju precis som du säger: Ingen promille och negativa urinprov som gäller.

    Vilket jag tycker är bra, för jag skulle inte vilja sitt på behandling med någon som är aktiv, eller påverkad. Det skulle förstöra frö gruppen tror jag.

    //Mr Kritisk


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: