Skrivet av: kritiskmybell | november 24, 2008

Satsa på männen också

Hörde på nyheterna att det ska satsas 300 – 400 miljoner varje år på livmoderscancer. Jag tycker det är bra att det satsas pengar på att få bort cancer.

Socialstyrelsen beslutade på måndagen att vaccinering mot det virus som orsakar livmoderhalscancer ska ingå i landets allmänna barn-vaccinationsprogram. Från 2010 ska alla flickor i årskurs 5 och 6 vaccineras av skolhälsovården.

citatet ovan kommer ifrån SR

Varje år dör ca 200 kvinnor i livmoderhalscancer. 200 är det många? Det är i alla fall för många tycker jag. Även om det ”bara” var 20 som dog i livmoderhalscancer så är det alldeles för många, fråga bara deras anhöriga.

Men inte ett ord om att man ska sats något på att man ska lägga en krona på männens cancer. Prostata cancer, varför inte lägga mer pengar på det?

Dödsfallsregistret för år 2005 visar att 2 451 män dog i prostatacancer detta år. Det är en svag minskning (4 %) jämfört med år 2004. Under det senaste decenniet har dödstalet fluktuerat något med ett toppvärde år 2003 på 2 625 män och ett minimivärde året dessförinnan på 2 352 män. Dödstalet för år 2005 är i stort sett identiskt med det för år 1997.

År 2006 fick 9 263 män i Sverige diagnosen prostatacancer i Sverige.

texten ovan finner ni här

Jag tycker det borde satsas lika mycket pengar på prostata cancer också. Eller är det så att det inte gör något att det dör flera tusen män varje år i prostata cacner, men att det är en katastrof att det dör 200 kvinnor i livmoderhalscancer?

Jag tycker det är viktigt att det satsas pengar på männen också. Jag börjar mer och mer förstå att en man (svensk och hetrosexuell) inte är lika mycket värd som andra människor. Vi har inga extra lagar som skyddar oss. Inga extra dagar då vi på något sätt uppmärksammas extra, inga parader, inga veckor i media där vi uppmärksammas extra.

Är det så att vi män har blivit så ”lama” att vi inte längre vågar stå upp för oss och finner oss i att bli allt sämre och sämre behandlade?

Så lev som ni vill och kolla på världen med kritiska ögon…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: